Chłodzenie i mrożenie

W czym mrozić i chłodzić
Nietrwałe produkty spożywcze muszą być przechowywane w kontrolowanych warunkach, też w niskiej temperaturze. Niska temperatura ogranicza rozwój chorobotwórczych patogenów, w tym bakterii i grzybów, które są odpowiedzialne za psucie się żywności. Komory mroźnicze przechowują żywność w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza.



Mrożenie zwykle polega na przetrzymywaniu produktów w temperaturze od -10 do -20 stopni Celsjusza. Każdy produkt wymaga przechowywania w nieco innej temperaturze i nie można ustalić jednej temperatury dla wszystkich towarów. W sytuacji bardzo stonowanych produktów stosuje się specjalny rodzaj mnożenia. Zamrażanie szokowe polega na szybkim wprowadzeniu produktu z stan ujemnej temperatury. Taka temperatura konserwuje produkt bez potrzeby jego pasteryzowania, tyndalizacji czy stosowania jakichkolwiek innych procesów mających na celu utrwalenie żywności. W ten sposób można przechowywać właściwie znacząca większość towarów, oczywiście tylko tych, które po rozmrożeniu nie tracą swoich właściwości. W czasie procesu mrożenia najważniejsze jest kontrolowanie temperatury. Przez cały okres mrożenia temperatura produktu musi być bardzo podobna. Wszelkie wahania mogłyby doprowadzić do zepsucia się żywności, więc proces przechowywania musi być stale testowany za pomocą profesjonalnych urządzeń monitorujących i pomiarowych. Mrożoną żywność, w zależności od rodzaju, można przechowywać od kilku miesięcy do nawet roku. Im delikatniejszy jest produkt, tym krócej powinien być przechowywany.

Sprawdź tutaj: długoterminowy wynajem chłodni.