W tym okresie danie można transportować w kontenerze mroźniczym w dowolne miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko i wyłącznie nadaje się do spożycia, ale smakuje tak, jak gdyby nie nigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygotowywanie mr ożonych warzyw. Warzywa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Dokładnie tak samo jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego daje możliwość na to, że zachowują swój kształt. Jeżeli już mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu w tej samej chwili po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe umożliwia cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.