Do czego dodawać świeże zioła

Jeżeli już ktoś ma miejsce w ogrodzie i lubi zdrową żywność, może zbudować szklarnię na warzywa i zioła. Uprawa swojego ogródka może posiadać świetny wpływ na samopoczucie i być świetnym sposobem na relaks. Ekologiczne zioła zazwyczaj uprawia się w doniczce.

Nie ma powodu, ażeby takich doniczek nie postawić w szklarni wśród pomidorów i ogórków. Rozmaryn w doniczce można wykorzystać do przygotowania potraw mięsnych a także pieczonych ziemniaków. Rozmaryn jest rozpoznawalny ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wykazuje działanie antynowotworowe. Jest polecany również osobom, które cierpią na choroby niedokrwienne organizmu. Ma dość intensywny smak, zatem wręcz niewielka ilość - zazwyczaj gałązka - jest wyczuwalna w potrawie. Niektórzy zalecają, by rozmaryn dodawać do potraw w większej ilości w czasie jesienno - zimowych infekcji. Ma wtedy wspierać odporność i zwalczać pierwsze objawy choroby. Oprócz tego z ziół w każdym ogrodzie przyda się pietruszka w doniczce. Zielona część tej rośliny dodawana jest do zup i sałatek. Pietruszkowe pesto dobrze smakuje z makaronem. Fani diety sirt dodają pietruszkę do koktajli, ponieważ zielone warzywa działają według nich zbawiennie na organizm i wspomagają odchudzanie. Uprawa własnego ogrodu może być powodem do dumy. Choć nie zawsze sezon będzie sprzyjający, własne warzywa i zioła smakują najlepiej. Dobrze jest posiadać sposobność wyposażyć zimową spiżarnię w produkty, które hodowało się od ziarenka. Zioła uprawiane w ogrodzie w każdym momencie będą pod ręką a te, które są świeże smakują najlepiej.
Zobacz: rozmaryn w doniczce.